Framgångsrika internetföretag – Facebook

Dags för ännu en del i vår serie om framgångsrika internetföretag och i denna del tar vi en närmare titt på ett av dom största företagen inom social media och troligtvis har ni säkert hört talas om det eller till och med har ni ett konto där.

Facebook the story

Historien bakom Facebook är fascinerande och innehåller college, studenter, sprit, hackning, utredningar och bondgårdsdjur och med tanke på hur det hela började är det ganska otroligt hur stora dom blivit genom åren. Facebook började som en ide och växte till ett företag med mer än 25 000 anställda och som dagligen används av mer än 1 biljon användare runt om i världen men låt oss gå tillbaka till starten för att försöka förstå hur dom kunde bli så stora.

Mark Zuckerberg

Facebook börjar med Mark Zuckerberg, som grundare och VD blev Mark utnämnd till en av världens mest inflytelserika personer av magasinet Time 2008 när han var bara 24 år, och bara 4 år efter starten av Facebook. Han grundade sidan tillsammans med några av sina klasskamrater, Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin, och Chris Hughes medans dom gick på den anrika skolan Harvard men iden för Facebook kom från Marks dagar på Philips Exeter akademin som årligen publicerade en studentkatalog med ansiktsbilder och som kallades’’facebook’’.

Hur utvecklades Facebook?

Innan det fanns ett Facebook fanns det Facemash som Zuckerberg uppfann i oktober 2003 under sitt andra år på Harvard och tydligen blev Mark dumpad av en tjej som han var tillsammans med och för att lindra smärtan blev han full och började blogga för att komma på andra tankar och enligt uppgift hade han sitt facebook öppet och några av bilderna var så fula att dom kunde jämföras med bondgårdsdjur. Mark gillade iden att jämföra 2 foton med varandra och Facemash blev Harvards version av hot or not och genom att samla in bilder från dom olika studentkatalogerna byggde Mark en webbplats som slumpmässigt visade två olika bilder bredvid varandra så att andra kunde rösta om vem som var den hetaste personen av dom två. Hur fick Mark tag i alla foton? Han hackade sig in i Harvards datanätverk och kopierade dem såklart och hela denna händelse uppmärksammades av skoltidningen. När sidan gick live hade Harvard inte en egen studentkatalog och Marks webbplats blev snabbt populär med 22 000 röstningar på bilder och 450 besökare på bara några timmar men fick samtidigt mycket kritik och redan efter bara några dagar stängde Harvard ner sidan och det var inte långt borta att Mark skulle uteslutas från skolan.

The Facebook lanserade 4 februari 2004 och Mark berättade för The Harvard Crimson att alla har pratat mycket om en universell facebook inom Harvard och han tyckte att det var lite dumt att det skulle ta ett par år för skolan att göra sidan när han kan göra det bättre än dom på bara en vecka och på bara 24 timmar hade The Facebook nästan 1500 registrerade användare och efter en månad hade mer än hälften av skolans elever ett konto på sidan och redan månaden efter expanderade sidan till andra universitet och stegvis fick mer skolor över hela USA och Kanada tillgång till sidan. 2005 köptes domänen Facebook för 200 000$ och högskoleversionen av Facebook blev tillgänglig senare under året och i september 2006 blev Facebook tillgängligt för alla som var över 13år och hade en giltig E-mailadress och resten är som sagt historia och i januari 2018 kunde sidan redovisa mer än 2,2 biljoner användare under en månad.

Slutsatser

Personligen tycker jag att det är kul att läsa om olika framgångssagor och spännande att få lära sig lite om bakgrunden till hur, när och varför ett företag startade och att kunna samla så många människor på ett och samma ställe och som gratis kan använda sidan är ganska otroligt men det har under dom senaste åren rests en del farhågor om säkerhet och personlig integritet där det ifrågasätts om sidan delar mig sig av personlig information till andra företag via olika applikationer. Även om jag fortfarande tillhör skaran som använder Facebook dagligen för att hålla kontakten med vänner och främst för att koppla av med olika spel så har tanken på att sluta använda Facebook dykt upp oftare och för att koppla av med spel kan jag alltid använda andra sidor som till exempel Spela, Zigiz eller Pokerstarscasino för att nämna några. Den sociala biten har jag också funderat på en längre tid och när jag går ute och ser alla människor som sitter och tittar på sina telefoner istället för att prata med varandra känner jag mig lite ledsen och tänker att det är bättre att träffa sina vänner över en kopp kaffe eller på en mysig restaurang med bra mat och tillsammans hitta på en rolig upplevelse som till exempel minigolf.