Om snapchat

Snapchat har funnits sedan 2011 och är ett socialt medie som grundades av entreprenörerna Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown som då var studenter på Stanford University.

För att ha tillgång till snapchat måste man ladda ner en app men när man har gjort det så kan det vara bra att veta hur appen fungerar så hur funkar egentligen snapchat? Det har visat sig att det kan vara lite invecklat i börjat, åtminstone för de lite äldre användarna men det ska egentligen inte vara så invecklat att lära sig. Snapchat är helt enkelt till för att kunna skicka bilder och filmer till sina vänner som efter att man har öppnat upp bilden sedan försvinner. Det gör att snapchat blir ett lite mer skyddat ställe och för många kan det vara ett ställe att känna sig lite säkrare på än andra sociala medier. Det var också snapchat som var först med ’stories’-formaten som idag finns på andra ställen så som instagram och facebook. Stories-formatet fungerar som så att man kan lägga upp bilder och filmer i sin egna story som sedan kommer att finnas kvar i 24 timmar för alla ens följare att se. Har man en öppen snapchat så är det också möjligt för användare man inte är vän med att se ens innehåll som är upplagd i sin story. En annan detalj som snapchat var först med var att man kunde använde sig av olika filter på sina bilder och videor. Detta var också en stor detalj i framgången för snapchat, utan den funktionen hade kanske mindre personer förälskat sig i appen. Det snapchat gjorde var att man med hjälp av en AR-teknik plötsligt kunde se ut som en hund eller vara sminkad på ett speciellt sätt. Sedan det har blivit så populärt att anväda sig av olika filter så har det också uppdaterats med nya filter med jämna mellanrum. Förutom filter är det också möjligt att lägga till texter eller olika emojis på sina bilder.  Maj 2015 gick Evan Spiegel ut med att appen hade 100 miljoner användare som använde sig av snapchat dagligen vilket inte är en så dum siffra. Snapchat används också flitigt av många i Sverige där den största målgruppen är folk mellan 12 – 25 år.

Snapchat i Sverige

2017 gjordes det en undersökning angående hur populärt snapchat är i Sverige. Då kunde man se att hela 33% av den svenska befolkningen använde sig av appen vilket var en siffra som snabbt hade stigit, två år tidigare var det nämligen bara 21% av den svenska befolkningen som använde snapchat så en ökning hade helt klart skett. Största målgruppen i Sverige av de som använder sig av snapchat är de mellan 12 – 25 år. För de mellan 12 – 15 kan man också se att hela 91 % använde snapchat medans 84% av de som är mellan 16 – 25 använder snapchat. Man kunde under undersökningen också se att antalet användare ökade mer och mer för de som var äldre än 25 men för de över 35 så var det ovanligt att använda sig av tjänsten dagligen.