TikTok

TikTok

TikTok är en av världens mest populära och trendiga applikation inom sociala medier idag. Tiktok lanserades i september 2016 av företaget ByteDance. Applikationen hette inte TikTok från start, applikationen lanserades från start som Douyin men när applikationen hade börjat expandera till Indonesien och så bytte applikationen namn för den internationella marknaden i september 2017 till applikationens nuvarande namn TikTok.

TikTok är en applikation där man kan lägga ut och se korta videoklipp, ha live sändningar och kommunicera. På TikTok så är allting möjligt, du kan dela med dig av exempelvis din komedi, musik, dans och massa mer. TikTok används dagligen i 150 länder, och har nått ut till över 600 miljoner människor. Denna applikation är till för nästan alla åldrar, unga som gamla. På applikationen kan du idag lägga ut videos på upp till 60 sekunder, men förut kunde du bara lägga ut 15 sekunders långa videos.

I vissa delar av världen, exempelvis USA kan man även tjäna pengar på enbart videos och live sändningar. I Sverige kan du inte tjäna pengar på det sättet, men däremot så kan du ha samarbeten med olika företag och använda dig av plattformen TikTok för att tjäna pengar.

För dig flödet

Flödet på TikTok heter på svenska “för dig” sidan. På “för dig” sidan får du upp videos som passar dig, dvs att gillar och kommenterar du exempelvis hund videos, då kommer du mestadels få upp hund videos på din “för dig” sida. Den sidan är det första du ser när du öppnar applikationen TikTok. Den sidan är alltså baserad på din visningshistorik. Det är på “för dig” sidan där du kan få mest exponering om du publicerar en video. Det är “för dig” sidan som har gjort folk kända inom TikTok.

För dig flödet

För dig flödet

“För dig” sidan är den absolut viktigaste sidan på applikationen. Likaså som att du får upp videos baserat på din visningshistorik, får du även visningshistoriks baserade reklamer och live sändningar. Det är inte bara videos som kan få dig att nå till sidan, dina live sändningar kan också komma upp på folks flöde. För att lättast komma upp på sidan så måste du kolla vad som är populärt just där och då, försöka lista ut vad som kommer bli trendigt och skriva passande taggar till videorna. På applikationen finns även olika filter, ljud och klistermärken som du kan använda i dina korta videos, detta kan också vara ett sätt att nå ut till folks “för dig” sida.

Sammanslagningen

För ca en miljard dollar köpte TikToks moderbolag ByteDance applikationen musical.ly den 9 november 2017. För att ta plats på den amerikanska tonåringsmarknaden slogs de två applikationerna TikTok och musical.ly ihop 2 augusti 2018 och behöll namnet TikTok. De existerade kontona och den data som fanns på de tidigare två applikationerna slogs ihop och fortsatte att existera.

Sammanslagningen blev tillslut en stor framgång som idag resulterat i att bli en av världens största och mest framgångsrika applikation som används dagligen av miljontals av människor runtom i hela världen. Tiktok har laddats ner över en miljard gånger. 25% av nedladdningarna är från Indien.