Twitter

Twitter är där det händer. Där världsledare som Donald Trump publicerar sin tankar och både det ena och det andra. Där politiker, makthavare talar med folket. Där folket talar till ledare. Twitter är en plattform i sociala medier där alla som vill kan registrera sig och skriva korta ”twittrar”, dvs. skriva korta meddelanden på max 280 tecken. Twitter, som förövrigt på engelska står för att ”kvittra” r idag ett av världens största sociala medier och har blivit kanske politikernas enklaste kanal att nå ut med sina tankar och idéer. Mycket tack vare den nuvarande amerikanske presidentens fascination för Twitter men också svenska politiker.Twitter startade så som många andra solskenshistorier när vännerna Jack Dorsey, Biz Stone, Evan Willims och Noah Glass bestämde sig för att skap en mikroblogg där dem skulle kunna publicera korta meddelanden på max 140 tecken. Twitter lanseras i juli 2006 och väldigt snart så sprids det över hela världen. Jack Dorsey som undre lanseringen var en student inom IT ville kunna kommunicera med sina vänner genom att ”skicka sms online”. Och mycket riktigt är det just det som har gjort Twitters framgång, att det är kort och går snabbt.

Redan 2007 så skickar användare runt om i världen hela 400 000 meddelanden eller ”Twittrar” i kvartalet. Fler och fler upptäcker det nya forumet och användarna växer som bar den. I februari 2010 så skickas det ca 50 miljoner meddelanden om dagen. Nu börjar även andra större företag att snegla på Twitters framgång. Till skillnad från Facebook och Instagram som har tydliga syften så skapar Twitter en ganska unik ställning. Förutom privatpersoner så börjar fler och fler företag, organisationer, politiker, artister och andra att använda tjänsten. Många märker att man når ut väldigt snabbt med information jämfört med exempelvis Facebook. Detta uppfattar företag ganska snabbt och inser att det finns pengar att tjäna på exempelvis marknadsföring. Under presidentvalet 2008 så blev Twitter en av den dåvarande kandifanten Barack Obamas främsta kanal ut till väljare och till media. Detta snappades snabbt upp av andra politiker men också andra offentliga personer. Fler och fler artister började att ”twittra” och istället för tidigare pressrealser så blev Twitter en plattform där information kom ut snabbt och till många.

Tack vare enkelheten med Twitter så gör det till en fantastisk tjänst för människor världen över. Twitter har varit och är än idag helt gratis att använda. Som med mycket annat så har det dykt upp mycket frågor gällande Twitter och dess innehåll. Man beräknar att det finns miljoner med falska konton eller i folkmun, troll som enbart har i syfte att sprida desinformation. Ett väldigt bra exempel är under det senaste valet i USA. Det spreds en massa desinformation från konton runt om i världen. Precis som med mycket annat så kommer det baksidor, dock har Twitter idag infört hårdare regler och stänger av konton som bryter mot det. Twitter grundades i San Fransisco där det även har sitt huvudkontor. Företaget är idag börsnoterat i New York och är ett av världens största företag inom sociala medier.