Youtube – en global succé

Youtube är ett företag som har kommit att bli ett av världens största och mest kända företag på de ca 15 åren som det har funnits. Idén var att personer skulle kunna ladda upp videoklipp utan att behöva betala för tjänsten. Genom åren har det skapats regler för vad som får laddas upp och det är till stor del upphovsrättsskyddat material som inte är tillåtet. För att få lägga upp det behöver några regler följas. Det är gratis att skapa ett konto och idag görs det genom att användaren först skapar ett Google-konto. Det går sedan att både ladda upp och redigera videos med det kontot. För att titta på videoklippen behöver inte användaren ha något kontot. Det är en av anledningarna till att Youtube har kunnat få sådan spridning. Tanken har hela tiden legat på användarvänligheten och det har gjort att alla har haft möjlighet att ta del av utbudet. Idag går det att prenumerera på vissa tjänster och då finns även möjligheten att titta på serier och videos som annars inte går att se. För den som inte vill visa sina filmer offentligt går det att välja att endast visa dem för sina vänner genom att begränsa tillgången av sina videoklipp för andra. Idag finns det även stora videobloggare som tjänar otroliga mängder pengar på att lägga upp sina videoklipp.

Historien bakom Youtube

Grundarna av Youtube möttes när de alla var anställda på PayPal, ett annat framgångsrikt internetföretag. Det var Chad Hurley, Jawed Karim och Steve Chen som tillsammans skapade siten. De hade lite olika bakgrund eftersom Hurley tidigare hade studerat design medan Karim och Chen hade studerat datavetenskap. De aktiverade domänen Youtube.com den 15 februari 2005 och tillsammans utvecklade de siten under några månader innan den första filmen lanserades. En förhandsvisning gjordes under maj, men det var inte förrän ungefär sex månader senare som siten lanserades. De första åren var företagets slogan Broadcast Yourself. Jawed Karim fick bli den som laddade upp den första videon på Youtube. Det var Me at the zoo som var 19 sekunder. Den laddades upp redan i april 2005. Jawed hade filmat ett kort filmklipp från ett besök på San Diego Zoo och han laddade upp det från hans eget konto jawed. I början satt grundarna hemma i ett garage och de hade en övertygelse om att de inte behövde någon finansiell hjälp. Vändningen kom ändå när Sequoia Capital, ett riskkapitalbolag, gick in och investerade 3,5 miljoner dollar i verksamheten. Det tillsattes en partner i styrelsen för Youtube, Roelof Botha, och några månader senare gick Sequoia Capital in och invetserade ytterligare 8 miljoner. Under de månaderna mellan investeringarna hade företag växt enormt. En till fas i utvecklingen av Youtube kom när Google i oktober 2006 även hade inkluderat Youtube som ett varumärke i deras verksamhet. Under 2008 kom Youtube att få en svensk version och sedan dess har det laddats upp miljontals videoklipp från Sverige.

Utube.com får problem

En vanlig felskrivning av Youtube har ofta varit utube.com vilket gick så långt att det ledde till att den domänen kraschade av den stora mängd trafik som strömmade till sidan. Idag har företaget som äger utube.com valt att lägga reklam på den domänen och istället bytt namn på sitt företags hemsida till utubeonline.com.